2013. február 25., hétfő

85. Oscar-gála: A Lincoln az est nagy vesztese, győzött az Argo-akció

Forrás: http://www.guardian.co.uk

A 12 díjra esélyes Spielberg film, a Lincoln jelöléseiből mindössze kettőt váltott díjra, a legjobb rendező Ang Lee lett (Pi élete). Ben Affleck filmje, az iráni túszdrámáról szóló Argo-akció rendezői jelölés nélkül vitte el a legjobb film szobrát. Daniel Day-Lewis és Anne Hathaway hozta az elvártat, mindketten bezsebelték a rájuk váró szobrot. Díjat kapott A hallgatás törvényéért korábban már jelölt Jennifer Lawrence, és a Becstelen Brigantykért 2010-ben díjazott Christoph Waltz is. 

Úgy tűnik az Akadémia idén legalább részben bevállalósabb volt, és nem a pátosszal is fűszerezett Lincolnt találta a legjobb filmnek. Noha lehetett számítani az Argo-akció győzelmére, hiszen Affleck filmje a legtöbb díjátadót letarolta (Golden Globe, színészi kamara, rendezői kamara, kritikusok díja), azért maradtak kétségek, mert a rendezői kategóriába nem fért be a színész. Korábban Kathryn Bigelow filmjét, a Bin Láden likvidálásáról szóló hatásos alkotást, a Zero Dark Thirty-t sokkal esélyesebbnek találták Affleck filmjénél, azonban sorra érték az olyan kritikák, miszerint brutálisan ábrázolja a CIA vallatási módszereit. Tegyük hozzá, az Argo-akció jó film, csak talán akadtak nála jobbak is. Az Oscar történetében a ma névnapját ünneplő Ben "Géza" Affleck a negyedik olyan díjazott, akinek filmje rendezői jelölés nélkül is győzött. Az Argo-akció stábja kapta még ezen kívül a legjobb vágás és a legjobb adaptált forgatókönyv díját is.

A Lincoln helyett a Pi élete aratott, ugyanis 11 jelöléséből négyet el is vitt: Ang Lee (Túl a barátságon) lett a legjobb rendező, emellett három technikai díjat is hazavihettek (legjobb operatőri munka, zene és vizuális trükkök). Daniel Day-Lewis Affleck mellett szintén történelmet írt, hiszen mindeddig ő az egyetlen színész, aki három főszereplői Oscar-díjjal is büszkélkedhet (A bal lábam, Vérző olaj és most a Lincoln). A befutónak hitt, de később csökkent esélyekkel induló Zero Dark Thirty főszereplője, Jessica Chastain ugyan lecsúszott a díjról, azonban Hollywood jelenleg kedvenc színésznői közé tartozik, várhatóan fog még jelölést kapni. Emmanuelle Riva, az Oscar-gála napján 86. születésnapját ünneplő Amour színésznőt is az esélyesek között emlegették a női főszereplő kategóriájában, azonban a Seth MacFarlane (az est házigazdája) által csak "öreg hölgynek" titulált, korábban már jelölt Jennifer Lawrence vitte el a díjat (A napos oldal, korábban A hallgatás törvényéért jelölték). Személy szerint nagyon szeretem Jennifer Lawrence-t, bár még csak a Az éhezők viadalában láttam A napos oldal mellett, de én Chastainnek adtam volna a díjat, mert jóval összetettebb és fajsúlyosabb szerebe volt A Bin Láden hajszában. Ennek ellenére Lawrence természetesen megérdemli, és igazán bájosan tanyált el a lépcsőn Dior ruhájában, miközben elindult a díjért. Úgy látszik nincs szerencséje ezekkel a gálákkal, a SAG Awards-on szétnyíltak vagy legalábbis egy pillanatra elváltak ruhájának rétegei. 



A férfi mellékszereplő kategóriája igazán különleges volt idén, mert csak korábban már díjazottakat tartalmazott. Főképp a három nevű nagyágyúk sikerére lehetett számítani (Tommy Lee Jones, Robert De Niro, Philip Seymour Hoffman), a Tarantino által felfedezett, nemrég nyert Christoph Waltz-ot gyakorlatilag esélytelennek tartották, mégis ő kapta a szobrot a Django elszabadul Dr. Schultz-ának megformálásáért. Én nagyon drukkoltam a Djangónak, mert a fő film díjára nem volt esélyes, pedig szerintem isteni lett, ráadásul Waltz, Jamie Foxx, DiCaprio és Samuel L. Jackson is hatalmasat játszottak benne. Waltz nagyon meghatottan, remegő hanggal mondta el beszédét, hiába, szimpatikus a hapsi. 


A női mellékszereplő kategória győztesére még MacFarlane is utalt a gála felvezető részében, ahol egy kisfilmben Sally Fielddel hazamentek inni, mondván úgy is A nyomorultak Fantine-ja, Anne Hathaway kapja a díjat. A sejtések beigazolódtak, az Arany Glóbusza mellé a "Neveletlen hercegnő" egy Oscar szobrocskát is pakolhat. Hathaway igazán aranyos volt, ahogy lelkendezve köszönte meg Hugh Jackmannek a díjat, valamint igyekezett minden nevet felsorolni, majd hozzátette: "Te jó ég, mondjátok, hogy mindenkit felsoroltam!" Szerencsére Tarantino kapta a legjobb forgatókönyvért járó szobrot a Djangóért, így Waltz díja mellett még egy fontos elismerést besöpörhetett a filmes zseni, Adele pedig a várt módon a Skyfall betétdaláért jutott Oscarhoz. A legjobb idegen nyelvű film Michael Haneke Szerelemje lett.



A gálát egy ideig élőben követtem, majd Anne Hathaway köszönőbeszédénél meghalt a közvetítés, így csupán az este első feléről tudok nyilatkozni. Seth MacFarlane (Family Guy, Ted) ugyan igyekezett ordas poénokkal szórakoztatni, sokszor csak saját magát sikerült megnevettetnie. Nem volt annyira rossz, de sajnos jó sem, így sok üres és unalmas része volt a gálának, és ezalatt nem csak a reklámokat értem. Alapvetően a filmzenéket ünnepeltük, ezért sok zenés betétet hallhattunk, láthattunk. Jómagam szeretem a musicaleket, ezért nagyon örültem például Jennifer Hudson előadásának a Dreamgirls-ből, vagy A nyomorultak stábjának. A Chicago-ért nem vagyok oda, sem az All that jazz-ért, de meg kell hagyni, Catherine Zeta-Jones még mindig csodás formában van. Láthattuk táncolni egyébként Charlize Theront Channing Tatummal, Daniel Radcliffet énekelni Joseph Gordon-Lewittal és Seth MacFarlane-el, Shirley Bassey pedig a Goldfingert adta elő. A díjátadók között szerepel A bosszúállók csapata, Halle Berry, Liam Neeson, Jennifer Aniston, Reese Witherspoon, John Travolta, Dustin Hoffman, Salma Hayek, de még Michelle Obama is, csak hogy egy pár nevet említsek. Na és persze ne feledkezzünk meg az előző év színészi kategóriáinak nyerteseiről sem, Octavia Spencerről, Christopher Plummerről, Meryl Streepről és Jean Dujardinről, utóbbival a házigazda poénkodott is, mondván mennyire felviszi egy színész ázsióját az Oscar, Dujardin is azóta "mindenhol" ott van...

A vörös szőnyeges vonulásról és a ruhákról is ejtenék pár szót, hiszen egy Oscar-átadón mindig nagyon fontos, hogy a sztárok a legjobb formájukat hozzák. Úgy tűnik trend lett, hogy az egyébként is hófehér bőrű színésznők pasztell árnyalatokat viselnek. Amy Adams szürkében, Amanda Seyfried bézsben, Jessica Chastain halvány korallban tündökölt. Szépek voltak, de nekem jobban bejöttek az erőteljesebb színek, például Charlize Theron királynői fehérje, Halle Berry Bond lány ruhája, Naomi Watts ezüstös csillogása, vagy Kerry Washington bézs-barackos szerelése. Egy pár képet mutatok, de ha igazán részletes leírásokat  szeretnénk látni sok fotóval, akkor ajánlom az Origo összeállítását, vagy a Life.hu-ét, utóbbiban a citrom színt viselő istennő, Jane Fonda az, akit érdemes igazán megnézni.

Amúgy ez a vörös szőnyeg nem is vörös, inkább lilás rózsaszín, vagy csak a vakuk miatt van?


Amy Adams

Forrrás: AFP/Origo



































Amanda Seyfried

Forrás: AFP/Origo



































Jessica Chastain

Forrás: AFP/Origo



































Charlize Theron

Forrás: AFP/Origo



































Halle Berry

Forrás: AFP/Origo



































Naomi Watts

Forrás: AFP/Origo



































Kerry Washington

Forrás: AFP/Origo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szerzői jogi megjegyzés

Az oldal tartalmát olyan cikkek, interjúk alkotják, melyek CSAK NÁLUNK olvashatóak, mi állítjuk azt elő. Kérjük Olvasóinkat, hogy ezt tartsák szem előtt.
Köszönjük! Üdv: Kultúrgengszterek csapat